Jedzenie przed i w trakcie picia alkoholu
- Tłuste przekąski oraz mięso zamiast chrupek i paluszków. Dla wegetarianów najlepsze będą warzywa panierowane. Tradycyjnie najlepiej podjadać też marynowane grzybki, kiszone ogórki, śledzie,
- Przed rozpoczęciem uczty zażyjmy kilka tabletek witaminy C
- Jeśli musimy przepić koniecznie czymś alkohol najlepiej to zrobić sokami bogatymi w witaminę C. (np. sok porzeczkowy, pomarańczowy),
- Unikajmy wszelkich napojów gazowanych i chipsów,
- Nie mieszamy alkoholi. Wybieramy wyłącznie te sprawdzone. Pole do eksperymentów pozostawmy tylko do ewentualnej twórczości związanej z tworzeniem drinków, ale tu też lepiej skorzystać ze sprawdzonych przepisów.
Kac - leczenie
- Kolejnego dnia, po przebudzeniu, pomimo „wszelkich przeciwności losu” zjadamy jajecznicę lub kogel mogel
- Jeśli mamy objawy jadłowstrętu – żółte danie zamieniamy na czerwony napój a mianowicie na szklankę soku pomidorowego,
- Pomoże również herbata z dużą ilością cytryny i miodu,
- Na ból głowy pomoże nam tradycyjnie Polopiryna,
- Klin na kaca nie jest najlepszym rozwiązaniem ale jak to mówią “czym się strułeś, tym się lecz”. Jeśli jesteśmy zwolennikami tej metody najlepiej wypić kieliszek (ale tylko jeden) Żołądkowej Gorzkiej i przegryźć słonym herbatnikiem,
- Istnieje też wersja leczenia kaca dla prawdziwych bohaterów, silnych duchem i ciałem – wysiłek fizyczny (najlepiej bieganie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz